Almatermésűek károsítói


  • Kertész Portál
  • |
  • 2019-07-04

Védelem szempontjából a megfelelő agrotechnika 50 %-ban befolyásolja a növény egészségügyi állapotát. A megfelelő metszés, megfelelő időpontokban kijuttatott tápanyag utánpótlás kezelések, permetezés minősége nagyban hozzájárul a növény egészségügyi állapotához. A növény állapotát növénytáplálás még 20%-ban, míg a különböző stresszoldás stressz csökkentési technológiák még 20%-ot módosítanak és a különböző kondicionáló készítmények pedig 10%-ban befolyásolják a növény állapotát. Ha ezeket a különböző kondíciókat együtt használjuk a növényvédő szerekkel, pozitív hatást érhetünk el. Ezek a technológiák növelik a növényvédő szerek hatását, szinergista kapcsolat segítségével fokozzák a növényvédelmet.

A 2018-as év tavasz hajnalai igen párásak voltak, ideális környezetet nyújtott a tűzelhalás betegségnek. Emiatt a fertőzés folyamatosan biztosított volt. Belépési pontja a virág, ezen keresztül fertőződik a fa. Másik jelentős betegség a Venturia, aminek tünetei már április végén láthatóak voltak. A harmadik ilyen kórokozó a lisztharmat, ami szintén jelentős károkat okozhat megelőzésére nagyon fontos a lemosó permetezés ősszel és tavasszal. Megoldás lehet még a lomb talajba forgatása.

A leghatásosabb lemosó permetek: a kén és a réz. Kontakt szerrel nem jellemző a rezisztencia kialakulása. A felszívódó készítményekre inkább azért jellemző, mert egy pontban támadja a gomba életciklusait. Azokat például nem szabad négyszer egymás után használni, a két kezelést minimum nyolc hetes eltéréssel kell alkalmazni. A legjobb megoldás a felszívódó és a kontakt szerek együttes alkalmazása, a kontakt védelem alatt valamint a felszívódó 3-4 nap után kezd el működni.

Tárolási betegségek ellen is szükséges védekezni. Legyen magas a kalcium tartalma a gyümölcsnek és egészséges alma jusson el mindenkihez.

Károsítók közül kiemelnénk a pajzstetveket. Most már csonthéjasokban is jelentős problémát okoznak, akár 15%-os fa pusztulást is okozhatnak. A repülő alakjuk (hímek) ellen kell védekezni. Küllemre nagyban hasonlítanak a levéltetvekre, a színük azonban hófehér és kék szemmel rendelkeznek. Úgy lehet őket előrejelezni, hogy fehér csapdákat helyezünk ki az ültetvényben, ugyanis a hím ezekre repül rá. Fontos védekezés ellenük a lemosó permetezés és amikor a hímek rajzásba fognak, a megfelelő növényvédőszeres kezelés kijuttatása. Valamint olajos készítményeket is érdemes használni a nehezebb megtapadás érdekében.

.

A másik probléma a vértetű. Védekezés akkor a legeredményesebb, amikor a nőstény a gyökérnyaktól mászik felfele a növényre. Ez körülbelül április közepétől május közepéig történik.

Károkat okozhat még a levéltetű, de védekezése nem jelent problémát.

Bundásbogár okozhat még jelentős károkat a virágon, olyan mértékben, hogy a kötődés is elmaradhat.

Almamoly, almailonca elleni védekezés legjobb módja a prevenció: csapda kihelyezés, megfigyelések, valamint a légtérterítés.

Atkák ellen való védekezés általában kontakt készítményekkel lehetséges. A piacon elérhető készítmények 99%-a kontakt szer, de emellett számos biológiai készítmény is a segítségünkre lehet. Ilyen pl. a Káliszappan, vagy egyszerű kénnel esetleg narancsolajjal lehet védekezni.

Körte károsítói:

Körte károsítói közül meg kell említenünk az Erwiniat, gyökérgolyvát.

Olyan szaporítóanyagot kell vásárolni, ami Fusarium és vírusmentes.

Varasodási problémát okozhat a körterozsda, de nem annyira jellemző. Jelentős károsító még a mikoszferella.  Ha nem történik meg időben a védekezés, gyors elterjedése miatt nagy probléma alakulhat ki.

A körtelevélbolha majdnem mindenhol jelen van. Eltüntetni nem lehet csak szinten tartani. Piretroidokat kerülni kell a védekezésben, mert inkább a segítő ragadozókat irtjuk ki vele vagy tartjuk távol. A bolha elleni egyedüli védekezési mód a folyamatos megfigyelés. Nimfa 1-2. stádiumában kell beavatkozni ellenük. A folyamatos lemosók, narancsolaj, káliszappan, kaolin használatát lehet bevetni. A bolha mellékhatását a korompenész megjelenését másodlagos problémaként már ne várjuk meg.

Egyre jellemzőbb még az ültetvényekben a poloskaszagú körtedarázs. monília jellemző speciális Monilia linharnia ami virágzásban is fertőz. Fertőzés nyomán a molyok is könnyen találnak és már a frutigena is megtalálható lesz.