Alma gála fajtabemutató és technológia – Kecskemét 2016. augusztus 16.


  • Kertész Portál
  • |
  • 2017-02-23

A rendezvény bemutatása:

A rendezvény fő témája a GÁLA alma klónok bemutatója Szentpéteri Tamás (szaktanácsadó) által, valamint a modern jéghálós, intenzív orsó koronaformájú ültetvények megtekintése Müller Jenő vezetésével. Az ültetvénylátogatás után egy új rendszerű hűtőházat (LHG Kft.), valamint egy 4 t/óra kapacitású Greefa MSE 4 soros, vizes ürítővel és ládatöltővel ellátott, szín és optikai, átmérő szerinti szortírozásra képes modern almaválogató gépet is megtekinthetnek.

A rendezvényt Kecskemét- Törökfái tanya, Gerő majorban tartották.

Elsőként Szentpéteri Tamás (Mazzoni cégképviselő) beszélt a különböző Gála fajták jelentőségéről, és termesztés technológiájáról. Elmondta, hogy a 2000-es években a Gála fajtakör az egyik legsikeresebb az európai almatermesztésben, folyamatosan emelkedik ennek fogyasztás, és a termesztők számára is egy kiváló fajta megfelelő termesztéstechnológia alkalmazása mellett. Az elmúlt években számos új Gála változat került a piacra, amelyek közül bonyolult feladatot jelent kiválasztani azt, amely egy adott ültetvényben legsikeresebben termeszthető.

Az új Gála változatokkal szembeni elvárás a következők: hogy gyümölcsfelületük minimum 80%-án élénkpirosra színeződjenek már néhány nappal a szüreti érettség elérését megelőzően, valamint gyümölcseinek nagy része haladja meg a 70mm átmérőt.

Hozzátette még, hogy a Gála fajtaválasztás kapcsán a termesztőknek a színeződés mellett egyéb tényezőket is figyelembe kell venniük, mint a színeződés ideje, a fedőszín típusa, a vegetatív növekedési erély és a regresszióra való hajlam.

Az új változatok gyakran hamarabb színesednek, mint érnek. Bizonyos évjáratokban a teljes színeződés elérésekor a gyümölcsnek még fehér a magja, tehát a külleme szép, de nem célszerű leszedni azokat, mert étkezési értékük alacsony.

Azoknak a termesztőknek, akik szüreti időszakban értékesítenek, fontos lehet a fajták érésének és színeződésének koraisága, még akkor is, ha ez csupán 3-8 napos előnyt jelent például egy Brookfield fajtához képest.

Tamástól megtudhattuk azt is, hogy különösen fontos figyelembe venni, hogy az új fajták növekedési erélye között jelentős különbségek tapasztalhatóak. Vannak kifejezetten erős hajtásnövekedéssel rendelkező fajták (pl. Buckeye, Galaval) amelyeket 2% humusztartalom fölötti talajokon 80-90 cm tőtávolsággal javasolják ültetni.  A telepítéskor kifejezetten fontos, hogy a szemzési pont minimum 15 cm-rel a talaj fölé kerüljön az erős növekedésű klónok csemetéinél.

A következőkben Dr. Thurn László beszélt a SmartFresh technológia hazai tapasztalatairól.

A modern gyümölcstárolásban a SmartFresh technológia megjelenése hasonló korszakalkotó változásként lépettbe, mint a szabályozott légterű tárolás több évtizeddel ezelőtt történő bevezetése. A SmartFresh technológia aktív hatóanyaga, az 1-metil-ciklopropén (1-MCP), szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú vegyület. 625 ppb koncentrációban a levegőbe juttatva csökkenti az alma etilénre való érzékenységét mind a belső, mind pedig a külső forrásból származó etilénnel szemben. A megfelelő időben elvégzett kezelés után az alma légzési, érési és öregedési folyamatai jelentősen lelassulnak. Ezáltal a gyümölcs tovább képes megőrizni keménységét, savtartalmát és friss jellegét, valamint tovább lehet az üzletek pultjain kirakni. A SmartFresh technológia alkalmazása segít egyes fiziológiás tárolási betegségek (pl. héjbarnulás, húsbarnulás, Jonatán-foltosodás, stb.) elleni védekezésben is. A technológia alkalmazható mind normál, mind szabályozott légterű tároló termekben. A 24 órán át tartó kezelés során a teremnek légzárónak kell lennie, melyet követően az almát a szokásos üzemi gyakorlatnak megfelelően lehet tárolni és manipulálni. A technológia ártalmatlan a felhasználókra, a fogyasztókra és a környezetve egyaránt.