A KALCIUM SZEREPE, JELENTŐSÉGE ÉS FELVÉTELÉNEK SAJÁTOSSÁGAI A GYÜMÖLCSKULTÚRÁKBAN


  • Kertész Portál
  • |
  • 2019-07-11

Nem lehet külön kiemelni a tápelemek, tápanyagutánpótlás, növényvédelem fontosságát – ahhoz, hogy az ültetvény egészséges legyen és jó termést hozzon, nem lehet a részleteket figyelembe venni, az egészet kell nézni komplexen.

A szerves trágyák talajéletet generálnak, a bennük található szerves anyagok kelát kötéssel megkötik a kálciumot és megakadályozza, hogy a kalcium foszfátokká alakuljon, ami lehetővé teszi a foszfátok felvételét.

A kalcium a talajban agyagásványokhoz kötötten jelenik meg. Különböző apatitok és szilikátok mállástermékéből nehezen mobilizálható tartalék kalciumforrás keletkezik. A talaj egyaránt rendelkezik könnyen felvehető kalcium tartalommal (karbonátok – kalcit, dolomit) is. Ezeket Ca2+ fomában veszi fel a növény; megkötődnek a talajkoloidokon, az agyagásványok felületén.

Savas talajkoban, ahol vas- és alumínium-foszfátok képződnek nem pedig kálium és kalcium-foszfátok, mint lúgos területeken, a kalcium nem felvehető.

A kalcium szerepet játszik a növekedésben, tehát a sejtmegnyúlásban és sejtdifferenciálódásban. Mind intenzív növekedésnél, mind pedig termésképzésnél elengedhetetlen. Részt vesz a sejtfalalkotásban, stabilizálja a sejtfal alkotó pektineket, de a sejtmembrán szerkezetének kialakításában is van feladata. A káliummal és más ionokkal együtt befolyásolja a sejtmembrán áteresztőképességét: a kalcium hiánya túlzott ion kiáramlást eredményez a sejtből. A sejtmagnak is az alkotórésze – ha nincs elég kalcium, a sejtmag degradálódik, valamint a mitokondrium működésére is negatív hatást gyakorol, kromoszómaproblémák fellépését okozza. 

A kalcium alulról, tehát a gyökértől felfelé közlekedik, az oldalirányú mozgása minimális. A kész tápanyagok, amik a termésbe mennek, a floémon (szállító szövet) keresztül szállítódnak. A kalciumfelvétel függ a transpirációtól: párologtatásnál nincs idő arra, hogy a kalcium felvehető tápanyaggá alakuljon a termés számára, az erős transpiráció elvonja a kalciumot a növényből. Légköri aszály esetén a növény lezárja a sztrómákat (és leállnak az építő folyamatok), nincs nedvkeringés, leáll a kalciummozgás.  Túl magas páratartalomnál szintén nincs vízleadás: leáll a nedvkeringés a növényben és nem megy végbe transpiráció. A felgyülemlett kalciumból kalcium-oxalát képződik és kicsapódik arany foltokban a növény/termés? felületén. A kalciumos lombtrágya alkalmazása tehát mind hideg, mind pedig meleg időben szükséges, hiszen a transpiráció gátolt, a növénynek pedig szüksége van kalciumra.

A legtöbb kalcium az idősebb levelekben halmozódik fel, ebből kifolyólag a hiány mindig a fiatal leveleknél jelentkezik, csakúgy mint a vashiány.  Az alma esetében a kötődéstől számított hat hétig jut be a tápanyag a termésbe, ezután a száron keresztül nem veszi fel a kalciumot (sem). A lombon keresztül nem lehet a szükséges mennyiségű kalciumot biztosítani az életfolyamatokhoz. A kalcium felvételét a bór segíti.

A kalcium-nitrátot érdemes elkerülni, mivel annak zöldítő hatása rendelkezik, illetve a nitrát segíti a tápanyagok bejutását a növénybe. A nitrátok ugyanakkor növelik a nitrogéntartalmat a növényben,  8-10% feletti nitrogéntartalom azonban már problémákhoz vezethet. 

A túlöntözés és a túlságosan magas mennyiségű csapadék hatására a termés megrepedhet, éppen ezért ha csapadékosabb időjárásra lehet számítani, érdemes káliumot (lúgos kémhatású káliumot, mint a kálium-karbonát) vagy kalcium(-klorid)ot, speciális kalcium műtrágyát kijuttatni az ültetvénybe.

Az Agroleaf Power egy növényi kivonatokat tartalmazó csomag. Az M77-es technológia tökéletes felszívódást biztosít, míg a DPI a fotoszintézis intenzitását és időtartamát fokozza. Magyarországon egyedülálló ez a technológia. A tápanyagokat 100%-ban felvehetővé teszi, az adalékanyagok pedig serkentik a gyökéréletet, plusz hidrogéniont és széndioxidot termelnek, amelyek plusz tápanyagokat tárnak fel a növény számára. Ezeket az extra tápanyagokat a gyökérzet felveszi, a DPI által felfokozott fotoszintézis hatására a termés még teltebbé, nehezebbé válik.

Gyümölcsök esetében a kalciumos mindenképpen javasolt, akár egész szezonban lehet használni, de számtalan termék közül lehet választani: kötődésnél a foszforos, növekedésnél pedig a nitrogéneset (is) érdemes alkalmazni.

Az Agroleaf liquid Calcium 8% nitrogént tartalmaz, a termék kiemelt szerepe a kalcium felvételének segítése.

A H2Flo egy talajkondícionáló, ami elősegíti a víz és a tápanyagok megfelelő hasznosulását, illetve extra gyökértömeget eredményez. A nagyobb gyökérzet nagyobb felületen biztosít lehetőséget a növény számára a tápanyagfelvételhez. Állományra való kipermetezést követően nem perzsel. 88%-os hatóanyag tartalommal rendelkezik. Polimer anyag. Egy hónap alatt lebomlik a talajban, emiatt érdemes havonta ismételni a kezelést (1,5-2,5 l/ha). Csökkenti a víz felületi feszültségét. Nem vízmegkötő, de segít egységesen elteríteni a vizet, javítja a talaj szerkezetet.

A kalcium a nitráthoz, klórhoz, kénhez és a magnéziumhoz hasonlóan kimosódik a kötött és laza szerkezetű talajokból egyaránt.

 

Rácz Gábor ICL-Everris előadás, (gyümölcstermesztők szakmai konferenciája, 2019)