A fekete bodza egészségre gyakorolt hatása


  • Gyümölcs Zöldség
  • |
  • 2017-01-20

Az apró gyümölcsű bodza nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, makro- és mikroelemeket, cukrokat, savakat, cseranyagokat és pektint. Magyarországon elsősorban a Sambucus nigra egyes fajtáit a bogyó színanyag tartalma (hét antocianin-komponensből áll) miatt termesztik (Soltész, 1997), de jelentős egyéb beltartalmi értékei, többek között a nagyon magas vitamin, aminosav, ásványi anyag, anto­cianin és flavonoid tartalma miatt. Kiemelkedő a vas-, kálium-, kalcium-, magnézium- és foszfortartalma. Szinte valamennyi, a fehérje beépítéséhez szükséges esszenciális zsírsavat tartalmazza.

C vitamin

120-140 mg/100g

B1 vitamin

65-70 mg/100g

B2 vitamin

78-80 mg/100g

B6 vitamin

0,24-0,25 mg/100g

A fekete bodzában megtalálható vitaminok

Flavonoid tartalma a többi ismert gyümölcshöz képest igen magas, ezért alkalmazzák gyógyászatban is.

A bodza flavonoid tartalma más gyümölccsel szemben

A feketebodza gyógyhatását évezredek óta számon tartják, Leveleit (Sambuci folium), termését (Sambuci fructus) és virágát (Sambuci flos) is a mai napig rendszeresen használják különböző betegségek ellen. A virág 2–3% flavonoidot, szaponinokat, klorogénsavat, ciánglikozidot, illóolajat és cseranyagot tartalmaz. A belőle készült gyógyteát használják meghűlésre, valamint izzasztó, vizelethajtó, vértisztító és enyhe hashajtó hatású. Virágának a legismertebb felhasználási módja a bodza szörp, nincs olyan háztartás ahol ne készítenének. Levelei b-karotint, sambunigrin glikozidot, cseranyagot, gyantát tartalmaz. Teájából reumás bántalmak ellen készítenek főzetet, valamint vizelethajtónak, izzasztónak és lázcsillapítónak is használják. Külsőleg alkalmazva kenőcsként is használják, ami zúzódás, rándulás, napégés és aranyér ellen jó. A termése cserzőanyagot, illóolajat, antocianin glikozidot, valamint gyümölcssavakat tartalmaz, a belőle készült tea enyhe hashajtó hatású, izzasztószerként, vizelethajtóként is kiváló. A friss termésből készült lekvár is készíthető, meghűlésnél immunerősítőként és izzasztóként szolgál, de enyhíti a reumatikus fájdalmakat is. A kérget szív- és vesebetegségek ellen alkalmazzák. Gyökere vesepanaszok enyhítésére kiváló, valamint szintén vizelethajtó hatású.

A bodza ültetvények létesítését hazánkban elsősorban a gyümölcséért kezdték el, a feldolgozóipar a gyümölcsből elsősorban sűrítményt állít elő, amely az élelmiszeripari termékek elsőrendű természetes színezőanyaga (Stefanovits-Bányai, 2004).

Bodza termése

Bodza termése

Madeleine Mumcuoglu (1998) doktori témája a fekete bodza, mint gyógykészítmény volt, dolgozata során izolálták a fekete bodza kivonat főbb aktív anyagait, amelyek semlegesítik a haemagglutinin tüskéket, és ezzel megakadályozzák a vírus behatolásának kezdeti lépését. A megtámadott sejtek által kibocsátott új vírusokat is hatástalanítja. A vírus nem tudja önmagát reprodukálni és ezáltal a betegségen hamar túl lehet esni.

Kísérleteiben a sejtek vírusokkal szemben ellenállóak voltak a fekete bodza kivonat jelenlétében. A kivonat hatását nem befolyásolták a különböző influenza törzsek közötti változások, míg az adott évben forgalomba kerülő influenza oltás csak az Egészségügyi Világszervezet által előre jelzett és meghatározott három influenza törzs ellen véd. Ha ezektől eltérő törzs üti fel a fejét és okoz járványt, az oltóanyag nem lesz hatásos.

Herpesz ellen sejtkultúrákban vizsgálták a fekete bodza kivonatot, négy HSV-1 törzs szempontjából, amelyben két acyclovir ellenálló törzs is szerepelt. A vírus szaporodása teljesen leállt a fekete bodza kivonat jelenlétében.

AIDS elleni vizsgálatok: a fekete bodza kivonat laboratóriumi HIV törzsek és klinikai HIV izolátumok fertőzésének megakadályozására gyakorolt hatását vizsgálták. A HIV törzsek fertőzési képességének jelentős csökkenését állapították meg a fertőzött kultúrák felületén lévő HIV p24 antigén szintjének mérésekor, a fekete bodzát nem alkalmazó esetekkel szemben. A vizsgálatok még folyamatban vannak, de a végleges eredmények kiértékelése lehetővé fogja tenni a fekete bodza HIV vírussal fertőzött betegekre gyakorolt hatásának meghatározását.

A fekete bodza kivonat elnyerte a legjobb új egészségügyi terméknek járó első díjat az USA-ban és Belgiumban; a fő aktív összetevőket tartalmazó széria fekete bodza kivonatot már emberek milliói használják az egész világon, és forgalmazzák az USA-ban, Kanadában, Izraelben, Új-Zélandon, az Egyesült Királyságban, Írországban, Norvégiában, Dániában, Svédországban, Hollandiában, Belgiumban, Koreában és Szingapúrban (Mumcuoglu,1998).

Vincze Viktória