A fátyolfóliák és hálók gondos kezelést igényelnek


  • Kertész Portál
  • |
  • 2017-04-19

Belgiumban és Hollandiában a szabadföldi termesztésben a fátyolfóliák és takaróhálók használata az utóbbi években jelentősen növekedett. A magas költségek és környezetvédelmi okok miatt indokolt, hogy azok több éven keresztül használhatóak maradjanak. Ennek érdekében piacra kerültek olyan megoldások, amelyekkel biztosítható ezeknek az anyagoknak a szezon végén történő felcsévélése és tárolása az újbóli felhasználáshoz.

 

A szabadföldi termesztést több okból is célszerű takarni: fátyolfóliával vagy vékony takarófóliával a koraiság fokozható, egyes körzetekben a vadak, pl. madarak ellen hálóval kell takarni a növényeket. A téli póréhagymát pl. fátyolfóliával, vékony fóliával és hólyagos fóliával is takarják, így tudták nagyon erős lehűlés esetén több télen is átteleltetni az állományt. A biotermesztésben is használnak rovarhálókat megelőzésképpen a rovarok ellen.

 

Gondos kezeléssel meghosszabbítható az élettartam

A fátyolfóliák és a különféle hálók költsége magas. A szezonban és az ezt követő időszakban a gondos és szakszerű kezeléssel élettartamuk jelentősen növelhető. Használatkor a feszes, szakszerű rögzítéssel megelőzhető a szélkár, kerülni kell a taposást, a traktorral való ráhajtást, amely szakadást okozhat. Nem szabad engedni, hogy a gyomok átnőjenek a hálón, mert az szakadást okozhat. Amikor a fátyolfóliát növényvédelmi ok vagy gyomirtás miatt fel kell nyitni, a fátyolfólia legyen száraz.

A PSKW (saját konstrukció) tekercselőgépe hidromotorral működik.

Vészhelyzetben a tekercselőgépen keresztben kifeszített kábel meghúzásával a gép azonnal leáll.

 

Növényvédelmi permetezés után várjuk meg az állomány felszáradását, hogy a fátyol ne érintkezzen a növényvédő szerrel, ill. elkerüljük a még száradáskor gőzölgő szer belégzését. Ha már nincs szükség a takaróra, a lehető leggyorsabban gyűjtsük össze és tároljuk szakszerűen. Az összegyűjtés fárasztó és nagy munkát jelent. Egyre nagyobb méretű takarókat gyártanak és használnak, amelyeknek felgöngyölése hozzáértést és nagy rutint igényel. Az összegyűjtést mindig szárazon végezzük. Először hosszanti irányban egy hurkát kell képezni, majd ezt összegöngyöljük, tekercseljük. Ügyelni kell arra, hogy az anyagot ne rángassuk, mert az kárt okozhat az anyagban. A fátyolfóliák és hálók különböző hosszúságúak, szélességűek, élettartamúak, minőségűek, használhatóságúak lehetnek. Ezért minden tekercset lássunk el egy azonosító címkével, hogy újbóli használatkor megtaláljuk az éppen szükséges darabot. Ennek segítségével leltározhatjuk is a készletet, s szükség szerint időben meg tudjuk rendelni a pótláshoz szükséges anyagot.

 

Gépesítés

Nagyobb felületen a gépi felcsévélés jelent hatékony megoldást. Jelenleg még kevés üzemben használják ezeket a gépeket, de a hatékonyságuk révén költségük néhány év alatt megtérül. Többféle csévélőgépet is ajánlanak a gépgyártók, amelyek azonos elv szerint működnek: egy vázra szerelt meghajtó rendszerből és a fólia összegyűjtésre szolgáló forgatott csévéből áll. Egyes gépeken a cséve két végén egy karima is található, hogy megakadályozza a fólia lecsúszását. Mivel a félig telt csévék egymásra halmozása nehéz, valamint az üres csévék sok helyet foglalnak el, ezért egyre inkább karima nélküli erős acél vagy vastag falú PVC csöveket, vagy leszerelhető karimákat használnak. A gondosan és szorosan feltekert fólia többnyire nem csúszik le. A feltekercselt anyagot néhány termelő zsugorfóliával rögzíti. A tekercselő cséve meghajtása kardántengelyről vagy hidromotorral történik. A biztonságos munkavégzés miatt feltétlenül szükséges egy könnyen elérhető, a csévélőgép hátsó részén elhelyezett vészleállító, mivel egy ruhadarab vagy kéz becsípődése reális veszély lehet. A kardántengelyes meghajtás a legolcsóbb, de biztonsági szempontok miatt kevésbé megfelelő, mivel nehéz megszüntetni a kapcsolatot a traktor és csévélőgép között. Ugyanez érvényes az olyan hidraulikus meghajtásra, amely közvetlen a traktorról kapcsolható. A vészleállítónak mindig a csévélőgépen kell lenni, könnyen elérhető közelségben. Több gyártó hidraulikus vagy elektromos összeköttetéssel oldja meg ezt a kérdést. A hidraulikus meghajtás másik előnye, hogy a meghajtás sebessége egyszerűen szabályozható, a cséve kezdetben gyorsabban, félig telten vagy telten lassabban forgatható. Szabadonfutóval ellátva a csévéről gyorsan lehajtható az anyag pl. újbóli takaráskor. Olyan gépek is vannak, amelyek a traktorról működtethetők, a tekercseléshez nincs szükség más kezelőre. Miután a takarót a cserélhető csévére erősítették, a traktor haladás közben feltekercseli az anyagot. A művelő úton halad a traktor és a takaróanyagot egy hidraulikus irányítású kar elrendezi a csévén. Ily módon egy ember biztonságosan tudja elvégezni a csévélést.

Téli tárolás

Ideális a fedett helyen történő tárolás. Szabadban tárolás esetén a talajtól szigetelten, csapadéktól és naptól védve tároljuk az anyagot. Különösen ügyeljünk a rágó (egér, patkány) kártevőkre, mert nagy károkat tudnak okozni.

 

A Proeftuinnieus cikkét referálta

MALATINSZKI GYÖRGY

Forrás: Zöldség-Gyümölcs Piac és Technológia (2015/3)