A bolognai egyetem által nemesített sweet fajtasor jellemzése


  • Kertész Portál
  • |
  • 2019-07-11

A Sweet fajtasor jellemzői

Az érési sort a Sweet Aryana kezdi, ami négy-öt nappal a Burlat után érik, ezt követi a Sweet Lorenz, a Sweet Gabriel, a Sweet Valina és a Sweet Saretta, a sort a Sweet Stephany zárja. A fajtasor jellegzetes tulajdonsága, hogy a késleltetett - tehát az ideálisnak ítélt szüreti nap után tíz nappal történő - szüret nincs negatív hatással a minőségre. Ez lehetőséget biztosít a piaci igényekhez és a munkások szedési hajlandóságához való alkalmazkodáshoz.

Sweet fajtasor

A hat fajtából három – Sweet Aryana, Sweet Saretta és a Sweet Stephany – öntermékeny. A fajtasor, illetve az új fajták nagy előnye, hogy az öntermékeny fajták megfelelő pollenadói a fajtasor önmeddő fajtáinak, hiszen egyidőben virágoznak. Megfelelő társítás mellett, azaz ha egy öntermékeny fajta mellé önmeddőt ültetünk, akkor csak ezzel a fajtasorral öntermő ültetvényt tudunk kialakítani.

Sweet Aryana

 

Termőállapotban 15-18 tonna termés szüretelése a cél az ültetvényekről, a mennyiség túllépése nem javasolt. A tapasztalatok alapján a 18 tonnát meghaladó termésmennyiség az átmérő rovására megy. Az előző években a különböző tesztüzemekben a leszüretelt gyümölcsök 80-90%-a 28mm-nél nagyobb átmérővel rendelkezett. A terméshozam természetesen függ az alanytól, az ültetvény intenzitásától és a termelési rendszertől is. Bármelyik minőségi paraméter önálló vizsgálatánál megállapítható, hogy a Sweet fajták minőségi mutatói meghaladják a standard fajták minőségét.

Sweet Lorenz

A Sweet fajtsor a MACFRUT Innovációs Díj nyertese.

 

Szerkesztette: Giber Nóra, hallgató ELTE ( Gyümölcstermesztők Szakmai Konferenciája, 2019, előadás)