7 hasznos tanács szakértőktől, ha vállalkozása pénzügyeit igazán jól akarja intézni


  • Kertész Portál
  • |
  • 2019-03-26

7 hasznos tanács szakértőktől, ha vállalkozása pénzügyeit igazán jól akarja intézni

 

Vállalkozásával kapcsolatban biztos számtalan jó tanácsot kapott már a barátaitól, ismerős vállalkozóktól. Íme 10 olyan javaslat, amelyet bankos szakemberek állítottak össze azoknak, akik szeretnének könnyen és jól eligazodni a pénzügyek világában.

 

  1.        Érdemes időről időre konzultálnia személyes pénzügyi tanácsadójával, aki tájékoztatja bankja új ajánlatairól.
  2.      Lehet, hogy egy tárgyalás sok idejét elveszi, de ez a jövőben megtérülhet. Ha sikerül olyan terméket, vagy szolgáltatást választania, mely a cége pénzügyi szokásaihoz leginkább illeszkedik, akkor azzal később nem csak pénzt, hanem időt is spórolhat.. Ennek alapvető feltétele, hogy ne legyen rest beszélnie pénzügyeiről, tegye fel az összes felmerülő kérdést.
  3.       Ha a bonyolultabb pontokat, így az üzleti tevékenységét már átbeszélte kapcsolattartójával, kérdezzen rá arra is, hogy milyen távoli elérési csatornákon tudja a mindennapi pénzügyeit minél kényelmesebben (például internetbank, akár telefonról is) intézni.
  4.       Használja ki az elektronikus ügyintézésből eredő lehetőségeket az adókötelezettsége teljesítésekor is! Sokan nem is tudják, hogy például az EFER utalásokkal időt és pénzt spórolhatnak meg, mert kevesebb fizetési megbízást kell adniuk és csökkenő banki költségek mellett intézhetik vállalkozásuk banki átutalásait a NAV számára. EFER-szolgáltatást ma még csak néhány bank kínál, tudjon meg többet a részletekről: https://www.unicreditbank.hu/hu/vallalatok/cash-management/szamlavezetes_es_tranzakcios_szolgaltatasok/efer.html
  5.      Azok közé tartozik, akik ódzkodnak a hiteltől? A jelenlegi kamatkörnyezetben mégis érdemes elgondolkodnia azon, hogy beruházásaihoz, likviditásához külső finanszírozást vegyen igénybe.
  6.        Ne essen abba a hibába, hogy a bankja által küldött e-maileket olvasatlanul törli, mert ezen leveleken keresztül kaphat naprakész piaci információkat, és ismerkedhet meg új banki trendekkel vagy szolgáltatásokkal, amelyek révén gyorsabban, kényelmesebben bankolhat vagy további költségeket takaríthat meg.
  7.       Manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap a biztonság, legyen szó akár az adatainkról, akár a pénzünkről. Fontos, hogy vállalkozása vagyonára is kiemelten ügyeljen! Egy káreseménynél „életmentő” lehet egy biztosítás. Fontos gazdasági érdek, hogy ha valamilyen kár éri, a lehető leggyorsabban helyreállíthassa cége napi működését. Ebben segíthet egy korszerű, a vállalkozása profiljának megfelelő vagyon- és felelősségbiztosítás.