10 dolog, amire érdemes odafigyelnie egy vállalkozás pénzügyeinél


  • Kertész Portál
  • |
  • 2019-06-13

10 dolog, amire érdemes odafigyelnie egy vállalkozás pénzügyeinél

 

Egy vállalkozás vezetőjének számos akadályt kell jól vennie: a nagy ötlet mellett nem árt, ha van némi pénzügyi tapasztalata és a cége jövőjéről is van valamiféle víziója. Íme az UniCredit Bank pénzügyi szakértőjének, Tóth Bélának 10 praktikus tanácsa, mely segíthet beindítani egy vállalkozást.

 

       1. Legyen elképzelése, honnan juthat tőkéhez!

A vállalkozást saját tőkéből vagy családi, baráti hitelből is el lehet indítani, de fel kell készülnie arra, hogy szükség lehet utánpótlásra. Jobb előre tudni, kitől juthat majd forgótőkéhez: angyal- vagy kockázati tőkebefektetőtől, közösségi finanszírozásból vagy banki hitelből? Legyen finanszírozási stratégiája már a kezdetektől!

 

       2. Az angyalbefektető nem ördögtől való

Az angyalbefektetővel (kezdő vállalkozókra szakosodott tehetős tőkéssel) kapcsolatos legerősebb ellenérv, hogy beleszólhat az üzletmenetbe, a fejlesztésbe. A befektetőt nem a szakmai kérdések érdeklik, hanem a nyereségesség. Mivel ő a saját pénzét és cégtulajdon-részesedését kockáztatja és akár el is bukhatja, ezért minden eszközzel  költséghatékonyabb megoldások felé fogja terelni a céget.

 

      3. Legyen üzleti terve!

Ne csak fejben, papíron is. Érdemes piaci elemzést végezni, mert segítségével tisztábban látja vállalkozása jövőjét és megtérülését. Ha pedig banki hitelhez folyamodik, akkor a bank csak átgondolt üzleti terv birtokában tud megfelelő hitelajánlatot tenni. Az üzleti terv nem bonyolult, de egy kockás lapra lefirkált számsor nem elegendő.

       4. Merjen bankolni!

Szükséges rosszként tekint a bankokra? Egy vállalkozást komolyabb tőke nélkül is fel lehet virágoztatni, mégis, egy bizonyos méretnél, vagy szélesebb piacra való nyitásnál lehet, hogy épp a bank által nyújtott okos külső finanszírozás lesz az, aminek segítségével merhet majd nagyobbat álmodni.

 

      5. Válasszon olyan banki tanácsadót, aki pontosan érti terveit!

Sok múlik a tanácsadóval való személyes kapcsolatán, mert értékes tanácsai mellett ő az az ember, aki mentorként képviselni tudja érdekeit a banknál. Ráadásul az ő szakmai véleménye és hite a cégben hozzájárulhat a pozitív finanszírozói döntéshez. Nem fog hitelt a cégre erőszakolni, sőt, talán épp ő lesz, aki rávilágít a valóságra a fedezeteket illetően, és meghúzza a gyeplőt.

 

     6. A banknak is érdeke, hogy az Ön cége jól menjen!

A banknak nem célja a fedezet elbirtoklása, ellenkezőleg: minden eszközzel a vállalkozás pénzügyeinek erősítésén dolgozik. Sokkal többre megy egy stabilan működő vállalkozással, mint egy fedezetként „rajta maradt”, és csak áron alul értékesíthető ingatlannal.

 

     7. Legyen egy víziója, merre akar fejlődni!

Tudjuk, hogy nehéz megjósolni vállalkozása jövőjét, azt, hogy hol tart majd 3 év múlva. Pedig ha tovább tekint a napi üzletmeneten, a fejlődési lehetőségeit is számba veheti. Így könnyebben jut hitelhez és költséghatékonyabban tud működni. A már említett üzleti terve képet adhat arról, hogy egy beruházás kapcsán mekkora megtérüléssel számolhat vagy hogy  szükséges-e a likviditás biztosítása. Beruházásai megvalósításához többfajta hitelt  is kínálunka, likviditása fenntartására pedig az Előremutató  Folyószámlahitelünket ajánljuk.

 

    8. Ha beindul az üzlet, akkor érdemes lehet hitelt felvenni

Hitelért nem csak a vállalkozás elindításakor vagy szorult helyzetben lehet folyamodni. Ha jól megy az üzlet, akkor a hitel segíthet költséghatékonyabbá tenni az üzletmenetet. Miért rendelné a szükséges alapanyagokat ötösével drágán, amikor (hitelre) nagy tételben kedvezményesen  is beszerezheti?

 

    9. Mutassa be a főkönyvét a banknak!

Ha folyamatos kapcsolatban áll a bankjával és évente egyszer bemutatja a cég főkönyvét, a bank ezt értékeli és rendszeres visszacsatolást ad arról, mekkora beruházási vagy folyószámlahitelt kaphat, azaz, hogy a cég mennyire hitelképes. Hitelképességi mutatója pedig beszédes indexértéke annak, hogyan fejlődik a vállalkozása.

 

   10. Legyen pénzügyileg fegyelmezett!

Ma már számos alacsony kamatozású hitel elérhető és ezek segítségével jelentős kapacitásbővítést lehet megvalósítani. De ne feledje, a hitelt a cégének szükséges eszközök beszerzésére, a vállalkozás bővítésére és fejlesztésére érdemes fordítani és kell mellé nagyfokú pénzügyi fegyelmezettség, hiszen meggondolatlan döntésekkel a saját vállalkozását viszi a vásárra.

 

Kérdés esetén készséggel állok rendelkezésére, hogy a vállalkozása finanszírozása kapcsán egyeztessünk. (X)

 

Tóth Béla, a dunaújvárosi fiók vezetője, 06 30 805-7687